Architect or LandmarkEen geografisch referentiestelsel creëren

Gereedschap

Gereedschappenset

Geografisch referentiestelsel

GIS

Gebruik het gereedschap Geografisch referentiestelsel om een referentiegrid te plaatsen met parallellen, meridianen en aanduidingen die de oriëntatie van de aarde tonen in een bepaald deel van de tekening. De gridlijnen zijn gebaseerd op de assen in breedte- en lengtegraad uit het coördinatensysteem van de laag.

Als het document nog geen georeferentie bevat, zal het dialoogvenster ‘Georeferentie document’ worden geopend. Selecteer hierin het gewenste coördinatensysteem. Zie Georeferenties aan een document toevoegen.

Methode

Omschrijving

D.m.v. rechthoek

Plaatst het geografisch referentiestelsel in een rechthoekige zone

D.m.v. polylijn

Tekent een polylijn als de omtrek voor het geografisch referentiestelsel

Tekenmethodes polylijn

Kies voor D.m.v. polylijn , de methode om de polylijn waarop het object gebaseerd is te tekenen; zie Polylijnen tekenen

Voorkeuren

Klik op deze knop om de standaardinstellingen voor het Geografisch referentiestelsel te bepalen

Om een geografisch referentiestelsel te creëren:

Activeer het gereedschap en de invoegmethode. Selecteer vervolgens de gewenste polylijn-tekenmethode.

Klik op de knop Instellingen om het dialoogvenster ‘Instellingen Geografische referentiestelsels’ te openen en de standaardinstellingen voor het gereedschap aan te passen. Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Beginpunt

Dit is het beginpunt van het interval; de gridlijnen snijden elkaar op dit punt.

Geodetische coördinaten

Selecteer deze optie om het beginpunt uit te drukken in lengte- en breedtegraadcoördinaten (decimale graden).

Cartesische coördinaten

Selecteer deze optie om het beginpunt uit te drukken in X- en Y-coördinaten vanaf het interne nulpunt van de tekening.

Interval gridlijnen

Geodetische coördinaten

Selecteer deze optie om het interval tussen de gridlijnen uit te drukken in lengte- en breedtegraadcoördinaten.

Cartesische coördinaten

Selecteer deze optie om het interval tussen de gridlijnen uit te drukken in afstanden op de tekening.

Aantal hoofdlijnen

Geef het aantal hoofdlijnen op. Bij waarde 10 zal elke tiende lijn een hoofdlijn zijn met negen hulplijnen ertussen.

Labels

Toon labels hoofdlijnen

Vink deze optie aan om een label te plaatsen op elke hoofdlijn voor de breedte- en lengtegraad.

Toon labels hulplijnen

Vink deze optie aan om een label te plaatsen op elke hulplijn voor de breedte- en lengtegraad.

Aanduidingen

Bepaal of de waarden in de labels in ‘Graden met decimalen’ of in ‘Graden/minuten’ moeten staan.

Nauwkeurigheid labels

Selecteer het aantal decimalen voor de waarden in de labels.

Kenmerken

Bepaal de kleur, lijnstijl en lijndikte van de hoofd- en gridlijnen.

Teken door middel van een rechthoek of polylijn de omtrek voor het geografisch referentiestelsel. Doe dit in de nabijheid van de locatie die bepaald werd bij de instellingen. Zorg ervoor dat deze omtrek groter is dan het referentiestelsel, opdat het referentiestelsel niet wordt afgesneden door de omtrek. Zodra je de omtrek voltooit, wordt een geografisch referentiestelsel over de opgegeven locatie gecreëerd.

Georeferenties toekennen aan een ontwerplaag